HAMİLE PİLATESİ

istock-pregnant-yoga-736x1024Pilates hamilelik sırasında ve sonrasında deforme olacak bölgeler olan karın, sırt ve pelvik taban kaslarını çalıştırmayı amaçlar. Bu sayede daha rahat bir hamilelik süreci geçirmeyi sağlar, doğum sonrasında ise toparlanmayı hızlandırır.

Sağlıklı bir yaşam tarzını korumanın önemli bir kısmı, hamilelik sırasında egzersiz yapmaktan geçer. Ancak, hamilelikle birlikte gelen fiziksel değişimler, kişilerin hamilelikleri boyunca ve doğum sonrasındaki egzersiz rutinlerini değiştirmelerini gerekmektedir.

İlk üç aylık dönemde, vücut pozisyonları ve spesifik egzersizler için belirli herhangi bir kontrendikasyon bulunmamaktadır. Egzersizler annenin enerji seviyesine göre belirlenmeli ve en az seviyede yorgunluğa sebep olacak şekilde düzenlenmelidir. Bazı anneler normal rutinlerine devam ederken, bazılarında yorgunluk, mide bulantısı ve uyku bozukluğu ortaya çıkmakta ve bunlar da daha eskisi gibi davranmamalarına yol açmaktadır. Bu dönemde bireyin dinlenme gereksinimlerine özen gösterilmeli ve buna göre antrenman planlanmalıdır.

35 yaşın üstündeki kadınların ilk hamileliklerinde, daha önce düşük yapmış olan kadınlarda, tüple döllenme tedavisi gören kadınlarda ve başka sebeplerden ötürü yüksek risk gruplarında olduklarını söyleyen kadınlar gibi riskli durumlarda, 12 hafta süresini geçene kadar egzersiz kesilmeli veya rutinleri en aza indirilmelidir. Ayrıca kişilerin pilates programlarına katılabilmeleri için önce doktor tarafından kontrol altında olmaları ve onların onayı ile egzersizlere devam etmeleri gerekmektedir.

  1. ayın sonlarına doğru veya 4. Ay esnasında karın üstüne yatmak rahatsızlık vereceğinden, yüzükoyun hareketler bırakılmalıdır. Karın genişlemeye başladığında ve hamilelik gözle görünür bir hal aldığında, abdominal hareketleri de yapması biraz zor olmaya başlayacaktır.

  1. ayda rahim, kişinin sırtüstü yattığında omurga içindeki atardamarlara baskı yapacak kadar genişlemiş olacaktır.

Bu aylarda sırtüstü hareketler bırakılmalı veya çok uzun süre bu pozisyonda kalınmamalıdır.

6 – 9. Aylarda annenin karnı omurgasını ve kalçalarını derinlemesine esnetmesini etkileyecek kadar büyük boyutta olacaktır. Vücutta yüksek seviyelerde dolaşmaya başlayan hormon flexini, eklemlerdeki bağların gevşemesine sebep olmaktadır. Bu, pelvis etrafında stabilite kaybına yol açabilir ve aşağı sırt bölgesi, sakroiliak eklem problemleri ve kalça problemlerinin artmasına sebep olmaktadır. Bileklerde ve bacağın aşağı kısımlarında ödem de oluşabilmektedir.

Bu süreçte kişiye özel antrenman programları ile rahat ve sağlıklı bir hamilelik süreci geçirilmelidir.

Paylaş Facebook Twitter E-Mail Whatsapp